Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

ano, Cantor, myslím, lehce zešílel, a jednou psal, že svůj problém nekonečna vyřešil a pak psal že se spletl, a že to nevyřešil, přesto vynikající matematik...

http://en.wikipedia.org/wiki/Georg_Cantor

0 0
možnosti

Ono to s tím nekonečnem vůbec není triviální... Kdyby měla matematická obec pocit, že to Georg Cantor vyřešil definitivně, tak jistě nevznikají alternativy a pokračování. Jsem docela zvědavý na Vopěnkovo Opus magnum, které redigoval před svým nedávným skonem, a o němž se šušká, že postaví množinovou matematiku na hlavu, že ji převrátí vzhůru nohama, atd... v pokračování tohoto textu chci přinést pár svých postřehů, doposud to bylo pouze shrnutí víceméně všeobecně přijatého bádání na poli nekonečen.

0 0
možnosti

Plati jeste, ze nejmohutnejsi mnozinu zkonstruoval Petr Vopenka ?

0 0
možnosti

Pokud mě mé znalosti neklamou, tak Vopěnka během svého života mimo jiné mnoha různými způsoby na teorie množin reagoval a navazoval na ně, polemizoval s nimi a snažil se odstranit problémy, které v nich intuitivně cítil. Proto koneckonců zkonstruoval tzv. alternativní teorii množin. Mimo jiné je po něm pojmenováno i Vopěnkovo číslo, které je údajně vyjádřením největšího nekonečna. Samozřejmě to říkám, jak mi zobák narostl, zkoušel jsem si o téhle problematice dohledat co nejvíce informací, ale dvakrát moudrý z toho nejsem. Nicméně obecněji můžu říct, že alespoň na intuitivní úrovni chápu Vopěnkovu snahu o jakousi reformu standardního pojetí množin, které vychází z Cantora a na nějž navázali Zermelo a Fraenkel (ať už bereme jejich teorie včetně axiomu výběru, nebo bez něj), a mnozí jiní. Taktéž mám několik základních výhrad vůči klasickým teoriím množin. U příležitosti výročí Hilbertovy přednášky jsem se pokusil stručně a názorně shrnout základní problematiku nekonečen, v pokračování, které snad bude publikováno brzy, bych rád své komentáře a postřehy rozvinul, takže doufám, že i Vy si rád počtete. Ale co se týče Vaší otázky, skutečně se jedná o problematiku, kde bych nerad zjednodušoval, přiznám se bez mučení, že jako slogan mě mystéria spojená s Vopěnkou a nekonečnem fascinují, nicméně necítím se dostatečně fundován je z pohledu amatéra komentovat.

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS