Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
RP

Tradice Evropy a evropské hodnoty jsou  podle mně to být neustále vpředu. To se ovšem nedá realizovat jinak než neustálým soutěžením s jinými světovými končinami. A soutěžení s jinými světovými končinami se nedá vyhrávat jinak než že budeme nejen lepší než ti druzí, ale taky přiměřene tvrdší než ti druzí.

Toto provozovajné po dlouhá staletí, možná až jedno tisíciletí, s nástupem středověku, je zdroj našeho evropského bohatství a naší prosperity.

Dalším, v pořadí druhým zdrojem evropské hodnoty je potom tradice neustále tu svoji tvrdost k ostatním, těm, kteří jsou slabší a zůstali vzadu, zkoumat. nedopustit, aby přerostla v bezúčelnou krutost stejně tak ale nedopustit, aby se naše tvrdost nepřeměnila v bezúčelnost měkkost, nečinnost, lenost, spaní na vavřínech , falešnou solidaritu, rozdávání všelijakými aktivosty z cizího ( státních rozpočtů)  atd.

1 0
možnosti
Foto

K14a24r47e42l 95R56a58d78a

7. 11. 2015 4:41

Poslouchat o křesťanské lásce a milosrdenství od bezvěrců a neomarxistů mi připadá jako velká pitomost. Poslouchat o pravdě a lásce od fanatiků politické korektnosti což je jen jiný název pro lež a faleš, mi také připadá jako velká pitomost. Poslouchat o solidaritě od hamounů, kteří by sedřeli z dělníků i kůži, vim, že se opakuji, ale i to mi připadá jako velká pitomost.

Jako jedinou důležitou hodnotu, ke které se Evropa po staletích válek dopracovala, vnímám deklarovanou svobodu jednotlivce. Realizace v praxi sice ještě hodně pokulhává, ale i formální přiznání je důležité.

Ještě jsme si té svobody moc neužili a už se mocné finanční kruhy pokouší naordinovat nám islám. Nejspíš se shlédly v naprosté absenci svobody muslimů. Muslim nemá svobodnou vůli. Vše diktuje Aláh prostřednictvím chálífa a jeho poskoků. Dle tohoto schématu by muslimské státy měly být vzorem pořádku a disciplíny až vojenské. To je vize nové Evropy, Aláh k nám bude promlouvat hlasem nadnárodních monopolů a bank. Jenže jak už to chodí, chybička se vždy vloudí. Východní Evropa vyškolená dvěma totalitními režimy se sobecky vzpouzí. Druhá chybička, která se vloudila, je na straně muslimů. Než se Aláhův hlas tichou poštou donese až k poslednímu bojovníkovi, je poselství hodně zkomolené. Snad proto je v muslimských zemích, proti všemu očekávání, mnohem vetší bordel než jinde. Tohle páni Bildenberší spiklenci neukočírují. Dolonce ani s tunami potištěných papírků, o kterých nám tvrdí, že představují největší hodnotu všehomíra.

6 0
možnosti
MP

V principu souhlas. Jde o to, že obzvlášť evropské špičky se často odvolávají na jakousi tradici evropských hodnot, tak je dobré se skutečně zamyslet nad tím, co to může být a hlavně jak dlouho tyto hodnoty existují. Přestože ty myšlenky samy jsou velmi staré, jejich praktické uplatňování v praxi je naopak velmi mladá záležitost, řádově desítky let, což není nijak velká historická tradice. Ještě doplním třeba:

- úcta k lidskému životu - většina válek, které Evropa světu po staletí přinášela, byla zmíněna, přidal bych ještě studenou válku (rozmísťování jaderných raket po světě není moc projev úcty k životu), takže reálně tak od roku 1990

- rovnost lidí - nevolnictví bylo u nás zrušeno až ve druhé polovině 18. století, otroctví bylo legální v USA (prakticky pokračovatel evropské tradice a vesměs kolonialisté z Evropy) ještě v polovině 19. století. Volební právo žen bylo zavedeno u nás v roce 1918, ve Francii nebo Itálii dokonce až 1945

1 0
možnosti
JK

No a když jsme se konečně dopracovali k tomu, že se neválčí, neexistuje otroctví a v Evropě se dá civilizovaně žít, tak se k tomu máme vracet ?

2 0
možnosti
RS

Ja nevim, proc my Cesi musime vse okecat. Autor tvrdi ze ho zajima fyzika. Ad se tedy opira o prirodni zakony, kterymi se ridi lidska spolecnost. Mel by napriklad zacat u Darwina. Lidska spolecnost se ridi jeho theorii vyberu. To pochopili Americane, Australane a jini. Bez krestanske lasky. Musime si uvedomit, ze Syrii znicila duchovni (ne dusevni) choroba ktera se jmenuje Islam.. Tuto tragedii si Arabi privodili ve jmenu Alaha sami a lze ocekavat, ze ve svych snahach budou pokracivat i v Evrope. A tak je to vse jednoduche. Vybrali jsme si.

7 0
možnosti
DH

Vážený pane Starý, máte pravdu, oblastí, kde se cítím pevněji než kde jinde, je oblast fyziky. Přesto mi v hlavě zrálo mnoho témat, která se fyziky netýkají a která jsem propojil do tohohle a následujícího blogu. Už z faktu, že diskuse pod tímto článkem je velice kultivovaná a inspirativní, vyvozuji, že způsob, jakým jsem myšlenky poskládal do jakési formy, není úplně mimo. Mým cílem, více než cokoliv jiného, bylo rozproudit diskusi, a jsem rád, že se tu objevuje řada skvělých podnětů. Kéž by taková diskuse probíhala na úrovni evropských politických špiček!

Ale ještě k Darwinovi: jeho teorie přírodního výběru je naprosto fantastickým přelomem v dějinách západního myšlení, ačkoliv její náznaky jsou čitelné už ve starém Řecku a koneckonců i v Bibli, kde se volně řečeno říká, že prvně byly rostliny, potom živočichové, a potom člověk... Pak tedy bůh odpočíval... Nicméně se objevily neodarwinistické teorie, např. sobecký gen Richarda Dawkinse, což je kniha v podstatě smutná, nicméně nikoliv nezajímavá. Ani tím však nejsou evoluční teorie vyčerpány, a upřímně, fyzika v evoluci moc nezmůže. Velice zajímavý přínos k vývoji biotu přináší Bondy ve svých filosofických esejích, zejména v klasické Útěše z ontologie, ale i ve svazku Juliiny otázky a další eseje, kde jasně ukazuje, že s darwinismem ani neodarwinismem si nevystačíme, neboť příroda se řídí poměrně složitějšími mechanismy. Bondy používá slovo dialektika, což mi přijde poněkud zavádějící, nicméně se bravurní analýzou snaží vyhnout mechanistické mašinerii evoluce stejně jako teleonomii. Velmi inspirativní čtení...

0 0
možnosti
FN

Kašlu na křesťanství a na "křesťanský pohled" na lásku k bližnímu. Kašlu na to, že některé země v historii kolonizovaly kontinenty napříč planetou. Na co ale nekašlu, je vzdělání. Rozhodně nepovažuji vzdělání za "z velké části zbytečnou povinností". Vzdělání totiž odlišuje společnost prvobytně pospolnou od moderní společnosti. Vzdělaná společnost není tak snadno ovladatelná jednotlivcem diktátorem ani náboženstvím. Nekašlu na demokracii. A pokud je rozhodování některých evropských institucí nedemokratické, je věcí společnosti aby se pokusila to demokratickou cestou změnit. A rozhodně považuji právo na soukromý majetek za jedno ze základních přirozených práv.

Můžete své názory odůvodnit čím chcete, ale jsou to jen kecy. Pokud začnete pochybovat o demokracii, můžete si stejně tak odůvodnit pochybnosti o právu žen na rovnoprávnost. Můžete si odůvodnit, že systém islámského práva založený na výkonu tělesných trestů, od bičování, po oddělování končetin, je účinnější, než systém evropského práva. A proto rozumím proč některým lidem nevyhovuje vzdělaná společnost. Taková společnost s nízkou úrovní vzdělání je snadno manipulovatelná. Do takové společnosti je snadnější instalovat nedemokratický politický systém nebo náboženství. Vše co píšete, k tomu směřuje.

4 2
možnosti
DH

Vážený pane Nováčku, máte pravdu, že moje pojetí je poněkud zmatené, rozhodně nechci zpochybňovat vzdělání jako takové, to je hodnotou nenahraditelnou, spíš mi vadí způsob vzdělávání, což je ovšem obecně známý problém. Zejména v zemích, kde tradice vzdělání vychází z tereziánského školství disciplíny a kázně, je to vzdělání krajně nepraktické, neboť člověka nutí memorovat řadu nepodstatných věcí, které je možná dobré znát, ale jinak k ničemu nejsou. A znovu - nezpochybňuji to, že člověk by měl znát Pythagorovu větu, i když bude dělat na pokladně v Tescu, nebo že je zbytečné znát panovnické rody v Českých zemích. Mám se vzděláním jiný problém: devadesát devět procent lidí v ČR využívá bankovní účet a podepisují u banky smlouvy. Prostě podepíšou všechno, co jim banka předloží, ačkoliv řada z těch věcí není zakotvena v zákoně, že s nimi musí souhlasit. Proč škola neučí člověka, co musí a co nemusí v bance podepisovat? Proč ho nevede ke svobodě a vzdělání tímto způsobem? Stejně tak málokterá škola naučí číst jízdní řády vlaků, což je pro řadu lidí, kteří jezdí vlakem příležitostně, dosti strastiplná činnost. Dále se ve škole například neučí, když si člověk pronajímá nebo kupuje byt, na co si má dávat pozor. Přitom znovu - 99 procent populace žije ve vlastním nebo v pronájmu. A padne na to největší část jejich platu... Kdyby tohle bylo součástí vzdělání, pak developeři nešidí stavby, neprodávají lidem šmejdy, zkulturní se bytový fond... To všechno a mnohé další jsou věci, které bych rád, aby se učily, protože patří k základní orientaci a mají výsostný potenciál zušlechťovat celou společnost. Snad je z příkladů, které jsem uvedl, jasné, co jsem měl ohledně problému se vzděláním na mysli... A znovu opakuji, samotný princip vzdělání nenapadám, naopak si jej hluboce vážím.

1 0
možnosti
JR

J14a21n 18R30á24ž

6. 11. 2015 18:19

Pochvala autorovi za zdařile koncipovány článek, že i když je dlouhý, je čtivýR^

Dovolím si lolemizovat s jedním v článku zmíněným mýtem:

Evropský důchodový systém se nezroutí primárně proto, že populace stárne a ubývá těch, kdo do průběžného systému přispívají.

Sociální systém se zhroutí jako celek proto, že dotuje množství lidí, kteří si nastavili životní program nikoliv tak, že budou aktivní prací tvořit hodnoty, ale naopak tak, že budou žít z peněz, které do systému ti aktivní dávají. 

Obrovské sumy, které  do sociálního systému musí aktivní část obyvatelstva odvádět, jim neumožňuje, aby si sami tvořili rezervy na stáří a tím roste jejich závislost na průběžném státním důchodovém systému z něhož pak budou čerpat stejně jako ti, kdo systému nedali nic.

A kruh se uzavírá!

12 1
možnosti
JC

Evropské hodnoty jsou: PRÁCE, ROVNOST PŘED ZÁKONEM A SEKULÁRNÍ STÁT. Zejména ten sekulární stát nás odlišuje od všech, kde vládnou duchovní. Sekulární stát umožnil rozvoj vědy a techniky, umožnil vznik kapitalismu a umožnil rozvoj vzdělání (ne jen opakování jedné knihy) mas. To jsou evropské hodnoty. A s tou pomocí bližnímu? Otázka je, kdo je náš bližní. U mě jsou to rodina, příbuzní, sousedé, spolužáci, Češi a pokud budu na jiném kontinentu možná i někteří jiní Evropané. Nejsou jimi ani blízcí nebo vzdálení Asiaté ani Afričané. Ostatně nepamatuji si, že by třeba Syrie nějak pomohla lidem v Československu. A že jsme to léta potřebovali.

16 0
možnosti
Foto

"...pokud nebude stárnoucí evropská populace osvěžována mladou práceschopnou krví..." - tahle věta je sen každého psychiatra...;-D

12 0
možnosti
DB

Ta věta je manipulativní. Z evoluce ekonomik vyplývá, že se potřebný počet pracovní síly na jednoduché práce neustále snižuje. A je tedy logické že lidi v takovýchto ekonomikách mají maximálně dva potomky, většinou jen jednoho. Problém je, že s tímto stavem nepočítali experti,, když zavedli průběžné důchodové financování. Teď jim to  nevychází  na jedné straně a na druhé pro lidi nemají práci, za další jim platí tak málo, že si na důchod nemohou šetřit sami ze svého.

Celý problém je o zastaralém systému vládnutí pomocí průběžného materiálního nedostatku, strachu, nutnosti více pracovat, z toho plynoucí nedostatek času na vzdělávání a věnování se vlastním potomkům , a tím si vládnoucí třída zajistí výhody pro své potomky, kteří chodí do speciálních placených škol a mají spousty jiných výhod, a tedy v konkurenci pak předčí potomky těch normálních, je to šílený boj.

Evropa nepotřebuje příliv Afričanů, má sama kolem 25 milionů nezaměstnaných a to jsou jen ti registrovaní. Skutečné číslo bude o velké poznání vyšší, možná i dvojnásobné. Máme dost lidí v Evropě, jen s nimi musíme umět pracovat.

2 0
možnosti
VM

V53á82c63l96a41v 48M90a78c75h

6. 11. 2015 13:25

"mladou práceschopnou krví";-D;-D

autore vy jste ale šprýmař

6 0
možnosti
DH

Dovolte básníkovi do prozaického textu zamontovat několik drobností, které alespoň naznačí, že to s poesií myslí vážně... :-)

0 1
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1515x
Zájmů mám mnoho, ale k těm největším patří poesie, filosofie a fyzika, zejména kosmologie.

Kdo by chtěl být informován o tom, že vyšel nový blog, nechť se přidá k FB skupině, která je speciálně určena pouze a jenom k tomu, aby členy informovala, že vyšel nový blog: https://www.facebook.com/groups/1630133937215853/

Seznam rubrik