Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Velmi zajímavé shrnutí, díky!

Jen se mi tam stále nelíbí to matematické pojetí porodnosti. Vezměte prosím v potaz, že porodnost nemá pevně stanovené lineární hodnoty - viz stav Evropské populace po 30-ti leté válce (stejně tak I. i II. světová), tzv. Husákovy děti a podobně. Stačí dostatečný impulz (což paradoxně může být i současná uprchlická krize) a lidé začnou "rodit jako zběsilí". A nebo naopak, samozřejmě. Ale není to něco, co se dá uchopit matematicky a propočítat, že naše děti nebudou mít na důchody (kteréžto se samozřejmě budou muset naprosto přepracovat - stejně jako zbytek sociálního systému, to je snad v dnešní situaci už bez pochyb).

0 0
možnosti

Jistě, Dano, máte samozřejmě pravdu, tak jak se svět překotně vyvíjí (naši prarodiče pamatují dobu, kdy automobil byl vzácností, rozhlas jen veřejný a televize byla sci-fi z budoucnosti, dneska má šestiletý dítě dotykovej mobil, točí se na 3-D, atd....) a všechny tyhle věci mají vedle reálné politiky vliv na porodnost.... reálná politika by se však měla těmhle proměnám přizpůsobovat, a ne stát stranou.... stát jako instituce, když už tady je, a dá si jako prioritu zachovat metodiku důchodů, tak tenhle stát si musí dát za primární cíl motivovat lidi k tomu, aby se rodilo stabilně a vyrovnaně, nikoliv, aby rostl hdp, státní dluh, a já nevím co ještě.. ono to začíná už tím, o čem se píše v novinách, přes celkovou motivaci populace - a ono to reálný vliv má, viz. když Čína skončila s politikou jednoho dítěte, tak se svět začal hrozit... A ano, křivky se vyvíjí, nekřesťanské obyvatelstvo ve druhé třetí generaci v Evropě už nebude mít 7 potomků v průměru, ale třeba jen 5,2 nebo 4,8... čísla si smozřejmě cucám z prstu, protože se mi je teď nechce dohledávat, ale není to podstatné, důležitý je samotný princip a fakt, že porodnost i u europizovaných muslimů je dvakrát vyšší než u tradičních Evropanů. To samozřejmě něco vypovídá o Evropanech, Evropě, systému hodnot, vůli k žití, radosti ze života, hodnotě života, a o spoustě dalších věcí...

0 0
možnosti
Foto

Prokristovy rány! Rv

Zkuste raději jiné, jednodušší téma.

0 0
možnosti

Děkuji za názor, vím, že to není jednoduché téma.. však právě prostor blogu je jako stvořený pro to, aby člověk získal zpětnou vazbu... já se tu učím z každé odpovědi... i z té Vaší... :)

0 0
možnosti

Článek zajímavý.

0 0
možnosti

nějak jsem vás nepochopil:-P:-P:-P

0 0
možnosti

máte v uvažování jednu drobnou vadu...

A tou vadou je fakt že Evropa má momentálně 23 milionů "oficiálních" nezaměsnaných, pro které absolutně nikoho nenapadá činnost kterou by tito lidi mohli vykonávat aby to mělo vyšší ekonomický přinost než kolik stojí její vykonávání.

(Reálně je "nezaměstnaných" v Ekonomicky aktivním věku v Evropě cca 60 milionů... protože "sociální případ" =/= nezaměstnaný). Místy v Evropě atakuje nezaměstnanost mladých mezi 20-30 lety (i po odečtení studujících) 50 procent. 

Evropa už si většinu svých surovinových a energetických zdrojů vyčerpala na dlouho budování civilizace - ostatně kolonialismus byl způsob řešení tohoto problému, nemluvě o expanzi nadbytečných lidí pro které tehdy evropa též neměla uplatnění. (Jedinou alternativou byly vámi zmíněné války)

Výše zmínění nezaměstnaní nejen že nevydělávají na důchody, ale od lidí kteří jsou jakž takž produktivní ještě odsávají prostředky které pak tito nemůžou použít ani na své potomstvo ani na živení důchodců.

Je nutno uznat že Evropa skutečně má nějaká volná pracovní místa... jenomže tato místa jsou z výše zmíněného rezervoáru neobsaditelná - jsou to ve valné většině případů kvalifikované pozice které vyžadují při nejmenším desetiletí specializované kvalifikace.

To co se sem hrne z Afriky a středního východ ovšem danou kvalifikaci též nemá, a není vůbec pravděpodobné že jí to zvládne získat.

Ostatně - pokud vezmete 20 letého analfabeta co školy nepoznal, pak nečekejte že základní vzdělání dožene dřív jak v 35 letech... starý mozek už se pomalu učí.

A v Evropě nemůžete zaměstnat ani uklízečku je li negramotná - nesplní bezpečnostní předpisy když nepřečte kde je požádní východ, a požární řád... natož aby si vůbec přečetl někdo z nich třeba vyhlášku 50.

Krom toho ti "noví evropani" taky třeba nechtějí posílat ženy do škol a do práce... tudíž i kdyby náhodou měli hodně dcer... opět nebudou vydělávat na důchody... a jen při rození dětí to bude velká zátěž systému.

11 0
možnosti

V Biologii (prosím je to parafráze) je přemnožení populace daného druhu definováno zhruba takto:

"Druh v daném prostředí je přemnožen pokud větší část jeho jedinců není svým běžným snažením schopna z daného prostředí získat dostatek zdrojů pro standardní existenci bez nenávratných škod na daném prostředí." 

(nenávratné škody znamená že pokud lvi sežerou moc gazel letos, tak příští rok se jich rozhodně nenarodí tolik aby se stejně či větší množství lvů najedlo na stejné úrovni)

Afrika je přelidněná (a tamní schopnost lidí získávat zdroje od kolonialismu jen víc a víc upadá) střední východ je přelidněn (a lepší to díky zcela nevyhnutelným klimatickým změnám nebude)...

jenže ona je i Evropa přelidněná... pro lidi uplatnění nemá.

(Co se toho týká tak bych velmi varoval přes "slevováním z pohodlí a úrovně" ... protože technologie které nám vůbec umožnili dosáhnout přelidnění a léčit a krmit půl světa nad rámec jejich "běžných" schopností jsou právě produktem snahy mít víc s menší námahou)

Co lidstvo potřebuje především je přestat regulovat technologický pokrok (EU zakazuje genetické inženýrství které v Číně už dělají defacto garážové firmičky a teprv schvaluje technologie které zbytek planety zavrhuje pro jejich zastaralost).

Bez technologického pokroku ovšem budou všem na téhle planetě tikat hodinky než jí slunce usmaží tím jak pálí víc a víc hélia a nebo nám časem vesmír dá asteroidem přes hubu... 

Lidstvo, má li přežít, musí expandovat.

2 0
možnosti

Jak může přijímání uprchlíků zachránit důchodový systém?

To opravdu nechápu.

Ten je přece součástí sociálního státu a pokud budu platit milionům imigrantů ubytování, stravování, kapesné, dojde k destrukci i důchodového systému daleko dřív.

7 0
možnosti
  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1515x
Zájmů mám mnoho, ale k těm největším patří poesie, filosofie a fyzika, zejména kosmologie.

Kdo by chtěl být informován o tom, že vyšel nový blog, nechť se přidá k FB skupině, která je speciálně určena pouze a jenom k tomu, aby členy informovala, že vyšel nový blog: https://www.facebook.com/groups/1630133937215853/

Seznam rubrik